« Terug naar wijntips

Wijn uitschenken... decanteren of niet?

Decanteren kan uw wijn verbeteren, maar kan hem ook helemaal kapot maken. Alles hangt af van de ouderdom van de wijn die u wilt schenken.

Oude wijn decanteert u om geen bezinksel van jaren bewaring in het glas of in de mond te krijgen. Maar let op: oude wijn verdraagt geen lucht. Oude wijn die te intens met lucht in contact komt, kan in enkele ogenblikken tijd heel zijn aroma en structuur verliezen.

Hou bij het decanteren van oude wijn altijd rekening met de volgende tips:

  • Decanteer oude wijn alleen om de droesem te verwijderen.
  • Decanteer de wijn net voor u hem wilt drinken. Zo beperkt u het verlies aan aroma.
  • Haal de fles enkele dagen tevoren uit de kelder en zet ze rechtop. Zo kan het bezinksel zachtjes naar de bodem van de fles zakken.
  • Gebruik een decanteerfles met een lange smalle hals. Die houdt de aroma’s langer vast.
  • Gebruik een decanteertrechter.
  • Hou bij het decanteren een kaars of zaklamp onder de flessenhals. Zodra u ziet dat de droesem de hals bereikt, stopt u met decanteren.
  • Giet de wijn heel voorzichtig in de decanteerfles. Vermijd dat hij gaat klokken.
    Is uw wijn heel oud (twintig, dertig jaar of ouder)? Decanteer hem dan niet: u riskeert immers dat er niks van overblijft. U kunt de wijn beter voorzichtig rechtstreeks uit de fles schenken. En er desnoods een weinig bezinksel bij nemen.

Jonge wijn decanteert u om heel andere redenen. Hier is het precies de bedoeling om de wijn een luchtinjectie te geven. Op die manier kunt u jonge, nog gesloten wijn opentrekken, en zijn tannines afzwakken. Een wijn die nog niet ten volle op dronk is kunt u een voorsprong geven op zijn leeftijd door hem te decanteren. Enkele tips voor het decanteren van jonge wijn:

  • Decanteer de jonge wijn minstens drie uur voor u hem wilt drinken.
  • Gebruik een decanteerkan met een brede opening. Zo komt de wijn met nog meer zuurstof in aanraking.
  • Giet de wijn wild in de decanteerkan (we spreken ook van “wild decanteren”), zodat hij overvloedig met lucht in contact komt.
    De boodschap bij het decanteren van jonge wijn: hoe meer zuurstof, hoe beter.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina