« Terug naar wijntips

Alentejo, de grootste van 14 wijnregio’s in Portugal

Alentejo beslaat een derde van de totale oppervlakte van Portugal en is daarmee de grootste van de 14 wijnregio’s van het land. Deze situeert zich ten noorden van de Algarve en ten zuidoosten van de wijnstreek rond Lissabon.

Dat het heuvelachtige landschap en het droge klimaat zich perfect lenen tot het verbouwen van wijn, wisten ook de Romeinen al. De wijnbouw raakte echter wat in verval, maar maakte eind jaren ‘70 van de vorige eeuw een geslaagde comeback en ondertussen staat de regio zelfs gekend als het Californië van Portugal. Dit dun bevolkte gebied vindt ondertussen dan ook in het vinotoerisme een zekere bron van inkomsten. Verschillende wijnroutes voeren je doorheen schitterende landschappen van graanvelden, olijfbomen en kurkeiken langs hoog aangeschreven wijnhuizen.

Alentejo blaakt ’s zomers in temperaturen tot 40°. Druiven moeten er dan ook vechten voor elke druppel water. Daardoor hebben ze een dikke schil en heel geconcentreerd sap. De bodem bevat naast kalk en zandsteen ook graniet, leisteen en zelfs kwarts.
Het hete klimaat zorgt ervoor dat er al in augustus, lang voor de rest van Europa, kan worden geoogst.

De streek is meest gekend om zijn rode wijnen. Ze zijn krachtig en bevatten aroma’s van rijpe vruchten. Naast de Syrah-druif bevat de cépage ook Alicante Bouschet, Petit Verdot, Trincadeira, Aragonez en Touriga Nacional. Rood en/of geroosterd vlees laten zich er perfect door begeleiden.

De witte wijnen zijn licht, fris en fruitig en worden best jong gedronken. Siria Arinto en Viognier, maar ook Verdelho en Gouveio druiven zorgen voor fruitige en florale toetsen. Ideaal voor bij gerechten met vis of wit vlees of als aperitief.
Alentejo levert ook rosé-wijn. Ook daar smaken de frisse, fruitige en florale toetsen in door.

In ons gamma vind je een heerlijke selectie Fado-wijnen. Deze zijn vernoemd het Portugese levenslied. Fado is een zeer gewaardeerde zangkunst die stem geeft aan alle emoties des levens en opgenomen is op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. 

Naast de Fado-wijnen hebben we ook Adega de Pegões onder onze Portugese toppers. Zowel de rode als de witte wijn bieden zomerse avonden dat extra vleugje vakantie gevoel.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina