« Terug naar wijntips

Alentejo, de grootste van 14 wijnregio’s in Portugal

Alentejo beslaat een derde van de totale oppervlakte van Portugal en is daarmee de grootste van de 14 wijnregio’s van het land. Deze situeert zich ten noorden van de Algarve en ten zuidoosten van de wijnstreek rond Lissabon.

Dat het heuvelachtige landschap en het droge klimaat zich perfect lenen tot het verbouwen van wijn, wisten ook de Romeinen al. De wijnbouw raakte echter wat in verval, maar maakte eind jaren ‘70 van de vorige eeuw een geslaagde comeback en ondertussen staat de regio zelfs gekend als het Californië van Portugal. Dit dun bevolkte gebied vindt ondertussen dan ook in het vinotoerisme een zekere bron van inkomsten. Verschillende wijnroutes voeren je doorheen schitterende landschappen van graanvelden, olijfbomen en kurkeiken langs hoog aangeschreven wijnhuizen.

Alentejo blaakt ’s zomers in temperaturen tot 40°. Druiven moeten er dan ook vechten voor elke druppel water. Daardoor hebben ze een dikke schil en heel geconcentreerd sap. De bodem bevat naast kalk en zandsteen ook graniet, leisteen en zelfs kwarts.
Het hete klimaat zorgt ervoor dat er al in augustus, lang voor de rest van Europa, kan worden geoogst.

De streek is meest gekend om zijn rode wijnen. Ze zijn krachtig en bevatten aroma’s van rijpe vruchten. Naast de Syrah-druif bevat de cépage ook Alicante Bouschet, Petit Verdot, Trincadeira, Aragonez en Touriga Nacional. Rood en/of geroosterd vlees laten zich er perfect door begeleiden.

De witte wijnen zijn licht, fris en fruitig en worden best jong gedronken. Siria Arinto en Viognier, maar ook Verdelho en Gouveio druiven zorgen voor fruitige en florale toetsen. Ideaal voor bij gerechten met vis of wit vlees of als aperitief.
Alentejo levert ook rosé-wijn. Ook daar smaken de frisse, fruitige en florale toetsen in door.

In ons gamma vind je een heerlijke selectie Fado-wijnen. Deze zijn vernoemd het Portugese levenslied. Fado is een zeer gewaardeerde zangkunst die stem geeft aan alle emoties des levens en opgenomen is op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. 

Naast de Fado-wijnen hebben we ook Adega de Pegões onder onze Portugese toppers. Zowel de rode als de witte wijn bieden zomerse avonden dat extra vleugje vakantie gevoel.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina

Openingsuren:

  • woensdag: 17:00 - 19:00
  • vrijdag: 17:00 - 19:00
  • zaterdag: 9:00 - 12:15 / 14:00 - 17:00

Of op afspraak: 0477 59 86 63 (Stefaan)

Een passie hoeft niet altijd duur te zijn: een toegankelijke wijn of een echte topper? We prikkelen graag uw smaakpapillen.

Otegemstraat 192
8550 Zwevegem
stefaan@wijnenlippens.be

 

Op onze webshop kunt u 24/24, 7/7 bestellen. Na betaling doen wij er alles aan om uw levering zo vlug mogelijk te bezorgen, gegarandeerd binnen de 3 werkdagen.


Herroepingsrecht

Indien de bestelde producten niet aan de verwachtingen van de klant voldoen, kan de klant de goederen binnen 14 werkdagen na ontvangst terugsturen en dit mits overhandiging van uw bestelbon en de leveringsnota van de verzendingsdienst. U kan dit doen door dit modelformulier te downloaden. Wij zullen uw bestelling terugbetalen zodra wij het geretourneerde artikel ontvangen. U zal de verzendingskosten betalen om het product terug te sturen. Gepersonaliseerde producten vallen echter niet onder deze regeling, evenmin voor producten wanneer de verzegeling na de levering is verbroken.

Maatschappelijke zetel

Wijnen Lippens
Stelico bvba
Sint-Denijsstraat 2
8550 Zwevegem

Btw BE 0826122571

stefaan@wijnenlippens.be
Stefaan Lippens Tel. 0477 598 663 

 

Wijnen in de kijker 

 

© Wijnen Lippens | Over ons | Links | Herroepingsrecht, betaling & levering| Privacy beleid | Cookie beleid | Algemene voorwaarden
Stelico bvba - BTW BE 0826.122.571 - Alle vermelde prijzen op artikelen zijn incl. btw, excl. verzendingskosten.Webdesign Weblounge

Geen aankopen toegelaten onder 18 jaar