« Terug naar wijntips

Edele wijnen uit de Elzas

De Elzas is een langgerekte strook van zo'n 120 bij 3 km. Ze is verdeeld in de Bas-Rhin en de Haut-Rhin. De Haut-Rhin, het zuidelijke deel van de Elzas rond Riquewihr, Colmar, Sigolsheim en Pfaffenheim, kent een uitzonderlijk klimaat. Beschermd door de Vogezen in het westen, registreert hoofdstad Colmar tot 2000 zonne-uren per jaar: evenveel als Perpignan in het uiterste zuiden van Frankrijk. Met minder dan 500 mm neerslag per jaar is Colmar de tweede droogste stad van het land. De beste wijngaarden van de Haut-Rhin bevinden zich op de zuidoostelijke flanken van de Vogezen tussen 150 en 350 meter hoogte. Met zijn bodem van kalk, kiezel en klei, voorzien van een goede afwatering, is het een ronduit schitterende plek voor wijnbouw.

In de Elzas worden twee categorieën van druiven onderscheiden: de gewone druiven (zoals de Müller-Thurgau, Sylvaner, Pinot Blanc) en de edele druiven: de Muscat, de Riesling, de Tokay Pinot Gris en de Gewürztraminer.

Ietwat speciaal voor Frankrijk, worden de meeste Elzaswijnen van één enkele druif gemaakt: het zijn monocépages. De wetgeving in de Elzas is bijzonder streng. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de meeste nieuwewereldwijnen, moeten de monocépages uit de Elzas voor werkelijk 100 procent van de vermelde druif gemaakt zijn. Om kwaliteitsredenen worden de opbrengsten per hectare sterk beperkt.

De Riesling groeit in zowat 23 procent van de Elzaswijngaarden. Het is een druif die laat rijpt en veel zon nodig heeft - Riesling van een topjaar is dan ook bijzonder sappig en intens van smaak. Riesling behoort tot de beste witte wijnen ter wereld. Hij heeft een geelgroene kleur. Droog, fruitig en floraal, wordt hij vaak gekenmerkt door een typisch minerale toets (sommigen spreken van een petroleumtoets). Riesling bewaart goed, maar is op zijn best aan 4, 5 jaar. Het is een schitterende begeleider van vis en schaaldieren (probeer hem eens bij oesters of sint-jacobsschelpen!), maar bijvoorbeeld ook van een dampende zuurkoolschotel.

De Tokay Pinot Gris is overgewaaid uit Hongarije. De druif is moeilijk te cultiveren en moeilijk te vinifiëren. Maar zijn wijn is er één om ú tegen te zeggen. Met zijn lichtgerookte, exotische neus is hij rond en vol, weelderig en zacht. Zijn hoge alcoholgehalte maakt hem wat vettig, soms boterig. De Tokay Pinot Gris is voortreffelijk bij ganzenlever, gevogelte, wild en kalfsvlees. Bij vis schenkt u hem beter niet.

De "keizer van de Elzas" is de Gewürztraminer. De druif rijpt snel, maar wordt vaak overrijp geplukt. De Gewürztraminer is ongetwijfeld de meest typische wijn van de Elzas. Zeer aromatisch, met weinig of geen zuur herkent u er diverse vruchten (kweepeer, abrikoos, lychee, mango, citrusvruchten) en kruiden (kaneel, kruidnagel) in - "gewürz" is trouwens Duits voor "kruidig". Een speciale wijn moet u combineren met speciale gerechten. Met een kreeften- of currysaus is Gewürztraminer heerlijk, en ook bij exotische keuken met zoetzure en pikante tinten. Dessert en kaas (munster, geit, gruyère en zeker blauwe kaas) laat hij prachtig tot zijn recht komen.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina