« Terug naar wijntips

Lekker lokaal - Souterrain Gin

De gin hype mag dan al voorbij zijn, gin & tonic blijft de meest favoriete cocktail en aperitief. Zeker als deze uit eigen streek komt.

SOUTERRAIN is een verfijnde en zachte gin van eigen bodem, perfect gebalanceerd met kruidige en florale toetsen. Na zijn dubbele distillatie kreeg de gin zijn typische smaak door middel van het cold drip systeem The Lab Brewer. Druppel voor druppel ontving deze distilled gin de heerlijkheden van oranjebloesem, kaneel, kruidnagel, kardemon, zoethout, sinaasappelschil, roze peperbes, nootmuskaat en vanille.

SOUTERRAIN werd door een familie van fiere Zwevegemnaren in het leven geroepen om de herinnering aan het verdwenen land en de mythe rond de "Souterrain" te behouden voor de volgende generaties en om de mooie streek rond Zwevegem en het Kanaal Kortrijk-Bossuit extra in de kijker te zetten.

'De souterrain' was een scheepvaarttunnel die van 1861 tot 1974 in de streek synoniem stond voor een bijna mythische plek aan de vaart tussen Zwevegem-Knokke en Moen.

Ruim 160 jaar geleden, daalden een 100-tal mijnwerkers af in de heuvelrug tussen Schelde en Leie om er de "Souterrain" uit te delven. De tunnel was 611 meter lang, 6 meter breed en had een vrije hoogte boven de waterlijn tussen de 2,5 à 3,5 meter.

Heel veel mensen hebben in hun kindertijd kennis gemaakt met deze ietwat mysterieuze locatie. Het was een omgeving van avontuur, spanning, ravotten, wildernis en kattenkwaad uithalen. Eenmaal iets ouder, verscheen er bij het horen van het woord 'souterrain' meestal een glimlach op het gezicht. Het was namelijk ook een pleisterplaats waar jonge koppeltjes zich konden terugtrekken, eerst in de tunnen of in de beboste omgeving, later aan de kapel voor een spiritueel bezoek gevolgd door een even spiritueus bezoek aan de lokale herberg café 'de Souterrain'.

Door de verbreding van het kanaal in 1974 en om veiligheidsredenen zou ruim 110 jaar later tot ongenoegen van de lokale bevolking de "Souterrain" afgebroken worden. Samen met het weggraven van de berg verdwenen jaar na jaar ook de getuigenissen en herinneringen.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina