« Terug naar wijntips

Goed voorbereid naar een wijndegustatie. Klare wijn over enkele veelgebruikte wijntermen.

Monocépage versus assemblage

Wanneer een wijn van één bepaalde druivensoort is gemaakt, zoals Syrah of Pinot Noir, dan spreken we over een monocépage. De meeste wijnen zijn echter het resultaat van een assemblage of mengeling van verschillende druivensoorten. Een champagne gemaakt van enkel de witte Chardonnay, noemen we een blanc de blancs. Blancs de noirs betekent dan weer dat champagne gemaakt is van de blauwe druiven Pinot Menier of Pinot Noir.

Labels (A.O.C., A.O.P., I.G.P., ...)

Wijnen met een A.O.C.-status of in het Nederlands een gecontroleerde herkomstbenaming, hebben een geografische afbakening en moeten aan precieze productievoorwaarden voldoen. Zo zijn er onder meer strenge regels over de druivensoorten, het alcoholgehalte en het rendement per hectare. Producten met een A.O.C.-status worden gekeurd en zijn internationaal beschermd tegen namaak. Een I.G.P. (Indication Géographique Protegée) wijn komt eveneens uit een afgebakend gebied maar de regels zijn voor dit label minder streng. Er mogen bijvoorbeeld druivenrassen gebruikt worden die niet zijn toegestaan in de A.O.C. of A.O.P. De term "Appellation d'Origine Protégée" (A.O.P.) op de fles van je geliefde wijn is dan weer het officiële kwaliteitslabel van de Europese Unie, waarmee men op termijn tot een harmonisering van alle bestaande labels wil komen. In Italië wordt het "Denominazione di Origine Protetta" (D.O.P.), in Spanje "Denominación de Origen Protegida" (D.O.P.), in Duitsland "Geschützte Ursprungsbezeichnung" (g.U.), enzovoort. Bij twijfel in de keuze wijn, kan een label een houvast bieden, maar het is nog steeds je eigen smaak wat telt.

Terroir

Vrij vertaald betekent terroir niet meer dan ‘bodem' of ‘streek', maar als wijnterm is het veel meer dan dat. Terroir slaat op de samenhang van alle natuurlijke factoren die wijn van een bepaalde plaats zijn eigenheid geven. Dat kan de bodemsamenstelling zijn, maar evengoed het klimaat, de helling, het aantal zonuren. De term terroir wordt vaak in de mond genomen, maar hoe smaakt dat dan in een glas wijn? Als je proeft dat de druiven niet kunstmatig opgefokt zijn, dat industriële gisting en houtrijping de smaak niet domineren, dat er niet overmatig tekeer werd gegaan met suiker, zuur of zwavel, kortom, als je zuiverheid en authenticiteit proeft, dan proef je de ‘terroir' van de wijn.

Tannine

Tannine of looizuur komt voor in de schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Wanneer bij rode wijn de schillen meegisten voor de kleur en de smaak, komt de stof in het sap terecht. Bij rijping op eiken vaten komen er extra tannines in de wijn. Onrijpe tannines proef je doordat de wijn een harde smaak heeft en voel je door het uitdrogend effect aan de tanden en het verhemelte. Naarmate de wijn ouder en rijper wordt, verdwijnt de wrange smaak van de tannines.

Château, domaine of mas

Schrik niet als je bij een bezoek aan een wijnboer een ‘gewoon' woonhuis vindt in plaats van kantelen en torentjes zoals je zou verwachten van een château. Château is in deze gevallen veeleer een algemene term voor een wijndomein. In andere streken zoals bijvoorbeeld in Bourgogne, gebruikt men eerder de term domaine. In het Zuiden is mas dan weer een populaire aanduiding op de wijnflessen.

Kom je wijnkennis testen of kom gewoon je smaak ontdekken tijdens de degustatiedagen van Wijnen Lippens.

Zaterdag 18 november, van 15 uur tot 19 uur
Zondag 19 november, van 11 uur tot 16 uur
't Balladehof, Hoogstraat 15 8554 Zwevegem (www.balladehof.be)
Volg onze facebookpagina en kom te weten welke wijnhuizen van de partij zullen zijn.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina