« Terug naar wijntips

Proef de zomer

Of het nu een stevig of een intiem feestje wordt, Wijnen Lippens is er graag bij. Meestal met wijnen, maar even graag met ander smaakvol babbelwater. Het alom populaire drankje gin en zijn ultieme blend met tonic bijvoorbeeld. De ideale match voor zij die langzaam willen genieten en voor zij die een switch willen maken van ‘gewoontjes' naar topkwaliteit met nieuwe producten, smaken en aroma's. Een ware beleving in het glas. 

Een lange geschiedenis in het kort

Hoewel we de termen hip, trendy en modern aan gin toeschrijven, bestaat de befaamde drank op basis van de jeneverbes al sinds de 13de eeuw. Gin ontstond in de Lage Landen, in onze streken dus. Eerst gekend als medicijn, leidde het daarna een parallel leven met jenever. Door soldaten verengelst tot ginniver werd het later gewoon gin genoemd. Vooral Londen, in de 18de eeuw, kende een ware gin gekte, maar niet op de smaak zoals we deze op vandaag kennen. De Gin Act van 1751 maakt een einde aan wildstokerij van ondermaatse gin. De gin palaces (de mooiere bars) duiken op en de nieuwe distillatieapparatuur zorgt voor de productie van de gekende London Dry Gin. Een droge variant van de toen gekende gin die zich beter laat mixen en grote successen kent bij de opkomst van de cocktailtrend. Toch duurt het nog tot het einde van de twintigste eeuw vooraleer gin distilleerders de markt nieuw leven inblazen en zo het hoofd kunnen bieden aan dat andere populaire drankje: wodka.

Niet alleen voor hipsters en bartenders

Met de opkomst van de gastronomie evolueert naast de beleving op het bord, ook de beleving in het glas. Met tonic als bondgenoot kent gin niet alleen een hype bij jonge bartenders, maar ook in de Vlaamse huiskamers wordt duchtig gemixt. Het succes zit hem in de oneindige variaties die je met een 3-tal ingrediënten tot een creatieve cocktail roert: gin in al zijn soorten, tonic met verschillende accenten en tot slot een handvol botanicals om af te werken. Een voorkeur voor meer kruidig, citrus, zoet of floral, een mix voor elke smaak.

O'live gin, recent in het gamma van Wijnen Lippens

Door de explosieve opkomst van de gin wordt ons smaakpalet geweldig op de proef gesteld. De creativiteit van de bedenkers en distilleerders kent dan ook geen eind. Een nieuwe smaakbeleving die we als exotisch kunnen definiëren, vinden we terug in de O'live gin. Jonas en Kurt, twee jonge ambitieuze ondernemers uit Heestert(Zwevegem), vonden hun inspiratie in de Provence, waar ze 1 van de meest typische en smaakvolle vruchten van die streek verwerkten in hun gin: the olive.
Met deze mix proef je de zomer in je glas en beleef je een ware smaakexplosie:
- 5 cl O'live gin

- 15 cl Mediterenian tonic

- als garnituur: een takje tijm en een groene olijf

Meer inspiratie: www.olivegin.com. Kopen: Wijnen Lippens, in de winkel of de webshop.


 


« Terug naar wijntips | Print deze pagina