« Terug naar wijntips

De ideale kelder voor een optimale bewaring van uw wijn

Voor een goede bewaring van uw rijpende wijnen, moet uw kelder aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Wijn voelt zich het best in een stille, donkere, vochtige kelder zonder temperatuurschommelingen en vervelende geurtjes.

  • De ideale temperatuur van uw kelder is 12°. Warmer is geen probleem, maar dan gaat het rijpingsproces sneller. Het is geen ramp als uw kelder één keer per jaar rustig opwarmt en weer afkoelt, van winter tot zomer. Vermijd echter temperatuurschokken door openstaande deuren, elektrische toestellen die warmte afgeven, een mazoutbrander of warmwaterleidingen in de kelder. Een beetje isolatie kan wonderen doen! Om temperatuurschommelingen af te zwakken wordt de wijn best in stenen of betonnen rekken bewaard. Metaal is té temperatuurgevoelig, en hout kan dan weer geurtjes afgeven.
  • Ook vochtigheid is heel belangrijk, anders gaan de kurken uitdrogen (daarom moet u ook de flessen liggend bewaren). Een vochtigheidsgraad van 70 % is goed, 80 % is perfect. Zet regelmatig een schaal met water om de vochtigheid te verhogen, of dweil de kelder met veel water.
  • Geurtjes moet u vermijden. Groenten, brandhout of verf in de buurt zijn funest. Haal de wijn uit zijn verpakking: karton kan rotten, zeker bij hoge vochtigheid. Open ook de houten kisten, want soms bestaat het binnenwerk uit karton. Gebruik geen geurende detergenten bij het schoonmaken van de kelder. Voorzie een goede ventilatie, maar zorg dat u die kunt afsluiten bij extreme buitentemperaturen.
  • Wijn houdt niet van licht. Vermijd daglicht, zelfs al is het maar een streepje. Al te fel kunstmatig licht, zoals spots of tl-lampen, zijn niet goed.
  • Trillingen kunnen wijn kapot maken. Aan een drukke straat kunt u niet veel verhelpen, maar ook daar vangt het ene rek al beter de trillingen op dan het andere. Let wel op met “trillende” huishoudtoestellen zoals een wasmachine of een oude frigo. Zorg ten slotte dat u geen flessen moet verleggen om een andere fles uit te halen. Wijn moet zoveel mogelijk rusten!

Misschien kan de ideale bewaarkelder gewoon niet in uw huis. Overweeg dan de alternatieven: een grote kast, goed geïsoleerd en eventueel gekoeld, kan u al vooruit helpen. Er zijn ook wijnfrigo’s in de handel voor grote en kleine budgetten. Voor grotere aantallen flessen kan een spiraalkelder de oplossing bieden: dat is een cilindervormige kelder met holtes voor flessen onder de treden van de draaitrap. Daarboven kunt u dan bijvoorbeeld een tuinberging of een garage bouwen.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina