« Terug naar wijntips

Wijn met een verhaal over langverwachte liefde

Eind 17de eeuw is de periode waarin vele Europese migranten naar Zuid-Afrika trokken. De Kaap was toen vast even mooi als nu nog steeds: een betoverend uitzicht over de streek, de Atlantische Oceaan in het westen en de Indische in het oosten. In een mooi glooiend landschap beschermd door heuvels, blaken wijnstokken in de zon. Dankzij de zwoele zeewind rijpen hier warme, volle en elegante wijnen.

Het was in deze prachtige wijnprovincie in Zuid-Afrika dat in 1685 de mooie Ansela van der Caab woonde en werkte, als slavin in het Kasteel van Kaapstad. Op een dag verhuurde Gouverneur Simon van de Stel zijn estate in Muratie aan de Duitse soldaat, Laurens Campher. Tijdens zijn jaren in het Kasteel werd hij dolverliefd op het slavinnenmeisje Ansela. Maar de twee mochten uiteraard geen contact hebben met elkaar. Laurens liep 64 kilometer, de afstand tussen Muratie en Kaapstad, een tocht van 3 dagen, om Ansela stiekem te zien. 14 jaar lang legde hij ontelbare keren diezelfde trip af, een duidelijk teken van echte liefde!Toen zij geëmancipeerd werd, bouwen ze in Muratie een mooi leven op.

Vandaag is Muratie nog altijd een van de toonaangevende wijndomeinen van Zuid-Afrika. En een van hun wijnen heet ... ‘Ansela van de Caab'. Bomen die Laurens en Ansela in die tijd plantten, staan nog steeds tussen de wijngaarden van het domein ‘Muratie Ansela van de Caab', als symbool van hun liefde.

Elk jaar wordt in Kaapstad de Platter's Wine Guide voorgesteld. Dit is de meest bekende en complete Zuid-Afrikaanse wijngids, perfect om je te laten kennis maken met de Zuid-Afrikaanse wijnlanden. Elk jaar worden de beste wijnen bekroond met de hoogste score van 5 sterren. Deze wijnen worden gezien als Zuid-Afrikaanse klassiekers en kregen een score van 95 punten of meer op de internationaal erkende 100-punten schaal. 90 wijnen kregen deze score, van de meer dan 8000 wijnen in de gids. ‘Muratie Ansela van de Caab 2015' kreeg dit jaar welverdiend 5 sterren.

De wijn ‘Muratie Ansela van de Caab' is te koop bij Wijnen Lippens. Een wijn met een donkere en intense kleur. Je proeft cederhout, kleine zwarte bessen en toetsen van zwarte olijven en cassis. Lange afdronk met elegante tannines en frisse zuren.

De druivensoorten voor de Ansela (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc) worden allemaal met de hand geoogst, gesorteerd, geplet en ontsteeld . Na 16 maanden van rijping in franse eiken vaten worden de druivensoorten individueel geproefd en geselecteerd voor de Ansela blend. Deze blend rijpt verder gedurende 6 maand in Franse eiken vaten.


 


« Terug naar wijntips | Print deze pagina