« Terug naar wijntips

De fijne, uitbundige en rebels sprankelende champagne van de Aube

Het is op zijn minst onterecht dat de Champagnestreek Côtes des Bar in het departement Aube weinig toeristen over de vloer krijgt. Een reden te meer, dus, om kennis te maken met de goudkleurige en bruisende wijn die synoniem staat voor feest en geproduceerd wordt op de grindachtige verweringsgronden van kalksteen van de streek rond het middeleeuws stadje Troyes. Een stad die eind 1800 meer wijnen had dan de Marne en toen de hoofdstad van de Champagne was.

De Aube streek kreeg het hard te verduren en vocht voor het behoud van de erkenning als Champagne-streek. De vechtlust en de trouw aan de ambacht van de champagneboeren, proef je in de meest fijne, uitbundige en rebels sprankelende wijnen van dit gebied.

Naast de overvloed van dit godendrankje, is de streek ook zeker een bezoekje waard voor zijn pittoreske dorpjes, de werkplek van schilder Renoir en de gulle natuur

Jaarlijks vertoeven Nicole en ik in de streek van Troyes en dit met reden. Sinds 2002 werkt Wijnen Lippens trouw samen met het Champagnehuis Marcel Vézien uit Celles-sur-Ource, op een 30 kilometer van Troyes.  Op aanbeveling van Jean-Pierre Vézien, de vierde generatie , werd ik In 2005 "Chevalier" in  "La Commanderie du Saulte Bouchon Champenois". Iedere eerste zaterdag van februari organiseert "La Commanderie du Saulte Bouchon Champenois" een feest om 'u' tegen te zeggen. Traditiegetrouw worden we de dag nadien hartelijk ontvangen door onze vrienden Jean-Pierre en Marie-José Vézien.

Met trots vertellen ze ons telkens over hun traditionele productieproces tot champagnes van de druiven die voorkomen van hun 20 hectaren groot domein. Het Champagnehuis Vézien levert 6 champagnes aan Wijnen Lippens. De Effeversence 56 Brut' is onze huischampagne. Daarnaast hebben we de ‘Terre d'Artistes', 5 jaar rijping. Souvenir d'Ancêtre' behaalde 2 sterren in de Guide Hachette. 'Lumières de l'Aube' bestaat voor 85 % uit Pinot Noir en 15 % uit witte druiven (Chardonnay en Pinot Blanc). Voor de fans hebben ze ook een blanc de blancs Secret d'Eclairés' en de rosé champagne met de tot de verbeelding sprekende naam Celles que j'aime'.    


« Terug naar wijntips | Print deze pagina