« Terug naar wijntips

De Provence: zon, zee en zoveel meer

Voel jij het verlangen al naar de zon, een straalblauwe hemel, pijnbomen en de intense geur van lavendel? Dan voel jij de aantrekkingskracht van de Provence. Dit wijngebied gelegen langs de Middellandse Zeekust van Frankrijk, begrensd door de rivier de Rhône in het westen en de Côte d'Azur in het oosten, is voor de kenner een rijkdom aan wijnen.

Tachtig procent van de wijnproductie van de Provence wordt tot rosé verwerkt. Het imago van middelmatige, niet serieus te nemen wijn verdwijnt jaar na jaar. Intussen zijn er tal van voorbeelden van uitstekende rosés, geproduceerd volgens de natuurgetrouwe wijnbouw met een buitengewoon breed druivenspectrum aan de basis. Wil je je laten verrassen? De Provence moet niet onder doen voor de andere Zuid-Franse regio's, want ook hier produceren meer en meer wijnbouwers rode wijnen van beslist hoogwaardige kwaliteit. Witte wijnen worden in geringe mate geproduceerd.

Ik neem je mee naar een prachtig stukje natuur, namelijk naar ‘het duistere massief', een aaneenschakeling van bergkammen en smalle dalen tussen de dorpjes Hyères en Fréjus. Het is in deze streek dat het wijnhuis Barton & Guestier, een minutieuze selectie van druiven (Grenache, Cinsault & Syrah) deed voor hun ‘Barton & Guestier Côtes de Provence rosé'. Deze jong en fris te drinken lichtroze godendrank heeft een neus van intense fruitsmaken: aardbei, bessen en framboos. Na het walsen komen de prikkelende citrustoetsen naar boven. De afdronk is lang en verfrissend. Ideaal voor op het terras, of voor bij zuiderse en zomerse lichte gerechten.

De wijn kreeg de naam ‘Tourmaline' mee en verwijst naar de gelijknamige edelsteen en de structuur hiervan is terug te vinden op de bodem van de fles. De fles heeft bovendien een glazen stop. Deze stijlvolle fles siert uw feestelijke tafel.

Breng de zomer nu al in huis en proef dit topproduct dat de gouden medaille wegkaapte op Vinalies 2019 - Parijs.    

 

Wijnen Lippens op bezoek bij Barton & Guestier 

Foto: Wijnen lippens op bezoek bij Barton & Guestier, Château Magnol Haut Médoc met klanten Bastide 71, Deinze - La Descente du Pont, Spiere-Helkijn - Domaine de la Blommerie, Moeskroen


« Terug naar wijntips | Print deze pagina