« Terug naar wijntips

Grand Cru en Grand Cru Classé: wat is het, wat betekent het?

Pindefleurs, Pailhas, Pipeau, Godeau, ... Wijnen Lippens heeft verschillende Saint-Emilion Grand Crus en ook een Grand Cru Classé (La Marzelle) in zijn gamma. Maar wat betekenen die classificaties? En vooral: wat zijn ze waard?

Médoc

De eerste classificatie in Frankrijk dateert van 1855 en betreft enkel de wijnen van de linkeroever van Bordeaux, de Médoc. Op vraag van Napoleon III stelden wijnhandelaars deze classificatie op, op basis van de prijzen van de wijnen. Ze verdeelden de grootste wijnen van de regio over 5 categorieën - 1er Grand Cru Classé, 2ème Grand Cru Classé, enz. Sinds 1855 is deze classificatie, op 1 kleine aanpassing in 1973 na, onveranderd gebleven. Wijnhuizen die in bepaalde jaren minder presteren - zo zijn er de laatste decennia gelukkig niet veel meer - kunnen dus hun classificatie probleemloos behouden.

In de Médoc bestaan er ook een 400-tal Crus Bourgeois. Deze classificatie werd in 1932 voor het eerst toegekend, op basis van een aantal productievereisten, aan wijnhuizen die in 1855 uit de boot vielen. Deze classificatie werd al enkele keren herzien, met de nodige betwistingen als gevolg. De herziening van 2003 werd trouwens, door het gelobby van enkele gediskwalificeerde wijnproducenten, in de rechtbank carrément geannuleerd. 

Saint-Emilion

De classificatie in Saint-Emilion, dat op de rechteroever van Bordeaux ligt, staat helemaal los van die van 1855. In Saint-Emilion zijn er om te beginnen 2 geografische appellaties: de appellation Saint-Emilion controlée en de appellation Saint-Emilion Grand Cru controlée. Dat zijn geen kwaliteitslabels, maar herkomstbenamingen. De appellatie Saint-Emilion Grand Cru wordt gebruikt door wijnhuizen in 9 gemeenten van de appellation Saint-Emilion.

Binnen de Grand Cru-appellatie bestaat er een classificatie van Grand Crus Classés en 1er Grand Crus Classés. Die classificatie is 100 jaar jonger dan die van de Médoc en wordt ongeveer elke 10 jaar herzien. In theorie is dat een eerlijker systeem: het motiveert de wijnmakers om constant hoogstaande wijn te produceren. Anderzijds levert die regelmatige herziening de laatste decennia nogal wat discussies op die vaak voor de rechter uitgevochten worden. 

Verwarring alom

Let dus goed op: een Saint-Emilion Grand Cru en een Saint-Emilion Grand Cru Classé zijn dus 2 verschillende dingen. En de classificatie Grand Cru Classé heeft in Saint-Emilion een andere waarde dan in de Médoc. Om de verwarring compleet te maken bestaan er ook Grand Crus in Bourgogne, maar dat heeft weer een andere betekenis. En, begrijpe wie begrijpen kan, in Pomerol is er al helemaal geen classificatie. Topwijnen als Pétrus, Vieux Certan, La Conseillante enz. moeten het zonder eretitel stellen.

Het is niet de eerste keer dat we tot dit besluit komen, en het zal ook de laatste keer niet zijn: de waarheid is en blijft in het glas.         


« Terug naar wijntips | Print deze pagina