« Terug naar wijntips

Patricia "Vanho", wijnbouwer in hart en nieren

"Twintig jaar geleden verhuisden wij naar de Languedoc. Dat was toen niet met de bedoeling om wijn te maken. Mijn man was actief in de medische sector en het is omwille van een andere job in dezelfde sector dat wij verhuisden", legt Patricia Van Hoonacker uit. "We hebben toen een mas (vakantiewoning) gekocht met anderhalf hectare wijngaard met o.a. Syrah-druiven. Dat was voor ons een grote tuin, waarin we startten met snoeiwerk. Daarop volgde de aankoop van materiaal. Dat was zeer leuk, maar in september moesten we onze druiven wel ergens naartoe brengen omdat we zelf geen kelder hadden. Ik klopte bij de coöperatieve aan met de vraag om onze druiven tot wijn te verwerken. Daar kreeg ik te horen dat ze voor zo'n kleine hoeveelheden geen vaten hadden. Onze druiven werden dan maar samengevoegd met die van andere wijnboeren. We kregen dan toch 600 flessen om uit te delen of te verkopen. Omdat we teleurgesteld waren dat het onze wijn niet was, kochten we daarop nog enkele hectares bij."

Voor Patricia Van Hoonacker bleef de passie geen hobby, maar het werd haar beroep. Haar man is nog steeds arts. Omdat haar familienaam voor Fransen moeilijk uit te spreken is, werd het Domaine Vanho. "Die naam klinkt in het Frans als ‘vanneau' en betekent ‘kievit' en die werd ons symbool van Vlaamse wijnboer in de Languedoc. Elk van onze acht wijnen draagt dan ook de naam van een kievitsoort zoals SpinosusArmatusTectus of nog Cayanus."

De terugkeer naar het vaderland voor beurzen in Roeselare en Sint-Niklaas valt Van Hoonacker zeer goed mee. "Klantenrelaties worden in vele gevallen vriendenrelaties en veel mensen bezoeken dan ook ons domein of steken graag een helpende uit. Een wijndegustatie wordt algauw een aperitief, waarna vaak ook een gerechtje geserveerd wordt", doet Patricia Van Hoonacker ons watertanden.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina