« Terug naar wijntips

Wijn: goed voor hart en bloedvaten!

Prof. dr. Nicolai Worm (Universiteit München) bestudeert al jaren het effect van wijn op de gezondheid. De eminentie bewees met tal van studies en statistieken dat wijn goed is voor ons. Wie dagelijks twee glazen wijn drinkt heeft tot 30% minder risico op een hartziekte dan wie helemaal niet drinkt. Als dat geen goed nieuws is!

Die resultaten moeten we toch wat nuanceren:

  • Elke dag twee glazen wijn heeft een positief effect, twee keer per week zeven glazen niet. Een overmatig gebruik van alcohol is sowieso ongezond.
  • Frankrijk lijkt het gezondste land ter wereld. Hart- en vaatziekten komen er praktisch niet voor. Nochtans drinkt de gemiddelde Fransman twee keer zoveel alcohol als de gemiddelde Belg. Maar, opvallend volgens professor Worm, de Fransen drinken steeds bij eten. Ze worden dan ook niet (of zelden) dronken.
  • Twee glazen per dag is ook goed tegen diabetes en voor de hersenen. Matig drinken voorkomt herseninfarcten, omdat een kleine hoeveelheid alcohol de doorstroming van bloed naar de hersenen bevordert, net zoals naar het hart.
  • Vrouwen mogen niet zoveel drinken als mannen. Zelfs met dezelfde leeftijd en dezelfde body mass index, mogen de vrouwen maar half zo veel alcohol gebruiken als de mannen om een gelijke gezondheidscurve als resultaat te hebben. Dat komt omdat het vetgehalte in hun lichaam hoger is. Sorry, dames.
  • Ten slotte: rode wijn is beter dan witte wijn. Dat komt door de grotere hoeveelheid polyfenol in rode wijn. Polyfenol zit immers in de schil van de druif, die in rode wijn mee geweekt wordt.

Eens te meer luidt de boodschap: geniet, maar met mate. Op uw gezondheid! Letterlijk!


« Terug naar wijntips | Print deze pagina