« Terug naar wijntips

Wijn degusteren: welke glazen gebruikt u, en hoe onderhoudt u ze?

Wijn drinkt u uiteraard niet uit een bierglas. Maar ook in wijnglazen is er een grote verscheidenheid. Enkele basisregels voor een perfecte degustatie:

  • een wijnglas moet de vorm van een gesloten tulp hebben, zodat de aroma’s in het glas blijven. In ondiepe glazen met een groot oppervlak verliest de wijn zijn boeket. De vroegere “champagnecoupes” zijn dan ook compleet uit de boze!
  • Een wijnglas moet op een voldoende hoge voet staan, zodat u het makkelijk kunt vasthouden, zonder vingerafdrukken achter te laten op de kelk van het glas.
  • Uitgezonderd voor champagne, mag een wijnglas maar voor een vierde tot een derde gevuld zijn (zo kunt u ook beter walsen). Gebruik daarom glazen die groot genoeg zijn. Te grote glazen zijn dan weer niet geschikt voor oudere wijn, omdat de delicate aroma’s kunnen ontsnappen.
    Het onderhoud van uw wijnglazen is zo mogelijk nog van groter belang dan hun vorm. Detergenten laten altijd sporen achter, zelfs als u die niet met het blote oog kunt zien. Stop wijnglazen dus zekernooit in de vaatwas, en beperk het gebruik van afwasmiddel: zeker als u niet gegeten hebt bij de degustatie is warm water gewoonlijk al voldoende. Spoel de glazen in elk geval overvloedig af in zuiver en regelmatig ververst warm water. Droog ze af terwijl ze nog nat en warm zijn, met een verse handdoek die geen pluisjes afgeeft. Zet vervolgens de glazen rechtop in de kast of hang ze aan rekjes. Als u de glazen ondersteboven neerzet, pikken ze de geurtjes van de kast op. En bewaar uw glazen nooit in de verpakking, anders ruiken ze al gauw naar karton.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina