« Terug naar wijntips

Wijnen uit Corbières

Stilaan beginnen we terug te dromen van de zomer. Plan jij, naast het verblijf en de verplaatsing, ook graag bezoekjes in de buurt en weet je graag welke culinaire hoogstandjes je moet geproefd hebben? Dan blijft Frankrijk een van dé wijnlanden bij uitstek.
Een keuze maken is daarbij niet makkelijk. We wezen je al de weg naar de champagnestreek en lieten je al kennis maken met de wijnen van de Provence.

Nu nemen we je mee naar de Languedoc-Roussillon.  De naam van deze Zuid-Franse wijnstreek, vooral gekend voor haar rode wijnen, klinkt velen bekend in de oren. In de laatste decennia werd er dan ook hard gewerkt om het imago om te buigen van ‘massaproductie' naar ‘fijne wijnen'.

De hele streek wordt gekenmerkt door haar Middellandse Zee-klimaat. Lekker fris 's nachts, broeiend heet overdag. Ook de bodemsamenstelling bepaalt de smaak van de wijnen.

Corbières is hier de grootste Appellation. Deze streek wordt in het Noorden begrensd door de Aude en Canal du Midi, in het Oosten door de Middellandse zee en beslaat grote steden als Narbonne en Carcassonne. In dit ruige gebied worden de wijnranken op terrassen verbouwd en gebeurt oogsten meestal met de hand.

Wij verkenden deze streek en waren meteen verkocht door het wijngoed van de familie Joyeux. Zij kregen het ‘Domaine La Cendrillon' aan de voet van de Fontfroide rond 1750 in handen. Al 7 generaties verbouwen zij er de meest elegante wijnen volgens steeds verfijnde processen.

Frisheid, balans en elegantie zijn de kernwoorden van hun wijnen.

Hun cépages zijn een evenwichtige samenstelling van de streekgebonden grenache-, mourvèdre- en syrah-druif, aangevuld met de rijke smaken van onder ander carignan en marselan.

Door de jaren heen is de familie ook hun teelt meer biologisch gaan benaderen. Het respect voor de omgeving en haar uitgesproken karakter wordt weerspiegeld in hun bijzonder smaakvolle wijnen.

Het Domaine La Cendrillon levert overwegend rode wijnen met de volle smaak van rood fruit en zwarte bes. Het smaakpallet krijgt toetsen van kaneel, bergamot of zelfs koffie en zoethout.

Hun witte wijn bevat maar liefst 7 druiven en biedt aroma's van bloemen en passievrucht.

Ook hun rosé wijn verdient alle lof en vormt een perfecte aanvulling bij zowel grillades, pizza of gewoon als aperitief.    

Benieuwd? Ontdek het assortiment 'Domaine La Cendrillon' in de webshop of kom eens langs in de wijnshop te Zwevegem.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina