« Terug naar wijntips

Winetail, dé cocktail voor ‘wine lovers’

Een mengeling van verschillende soorten dranken, op basis van alcohol, noemen we een cocktail, zonder alcohol noemen we een mocktail. Een cocktail is een verzamelnaam voor klinkende namen zoals een Mojito, een Margarita, een Cosmopolitan, een Bloody Marie, enz.

Een cocktail op basis van wijn noem ik graag een winetail. Een weinig gebruikte term voor klassiekers op de aperitiefkaart zoals Sangria en onze West-Vlaamse trots, Picon Vin Blanc. Menig geheime familierecepten worden van generatie op generatie doorgegeven. Een veel recentere hype is de steeds aangroeiende lijst van spritzers.

De spritzer-hype kwam een aantal jaar terug overgewaaid vanuit zwoele vakantiebestemmingen en luidruchtige après-skibars. Met hun mix van 2/3 ijskoude wijn en 1/3 spuitwater, zijn spritzers licht alcoholisch en verfrissend in elke zin van het woord. Het ideale aperitief bij broeiend hete zomerdagen.

Het is een algemeen misverstand dat u hiervoor wijn van mindere kwaliteit moet kiezen. Bittere, zure of smaakloze wijn zal niet beter worden met een scheut likeur of frisdrank. Kies een wijn naar uw smaak, dan zal uw spritzer u nog meer bevallen. Over het algemeen zijn Sauvignon Blanc (Tip: La Gardie, wit), Riesling (Tip: Dopff & Irion, wit), Pinot Noir (Tip: Dopff & Irion, rood) en Grenache (Tip: Belles du Sud, rosé) de beste variëteiten voor spritzers: alle vier hebben ze sterk aromatische kwaliteiten, fruitige smaken en zeer milde tannines.

Ga voor een spritzer royal en combineer iconische likeuren zoals Aperol, Campari, Limoncello of Vermut met een frisse sprankelende wijn. Niet toevallig 4 alcoholische dranken met hun oorsprong in Italië, het land van het goede leven. Blijf de Italiaanse tradities trouw en mix je spritzer met een prosecco (Tip: Montelliana Prosecco extra dry) of spumanté (Tip: Diego Pressenda Vino Spumanté). 

Pak dus deze zomer uit met een winetail, dé cocktail voor ‘wine lovers'. Laat uw creativiteit de vrije loop en geniet van sprankelende momenten met familie en vrienden.    


« Terug naar wijntips | Print deze pagina