« Terug naar wijntips

Zon, reizen en wijn: 3 fantastische streken en charmante wijnhuizen

U telt af naar het verlof? U staat op het punt om te vertrekken? Of uw vakantie is al begonnen? Voor u de relax modus helemaal inschakelt, serveer ik u graag nog wat tips met de 3 ultieme smaakmakers voor een geslaagde zomer: zon, reizen & wijn. Ikzelf verpoos tijdens de vakantie graag tussen de wijnranken. Die mooie traditie bracht me al naar fantastische streken & charmante wijnhuizen. Ik pik er 3 aanraders voor u uit.

In de prachtige Provence ligt in het stadje Tavel, het wijnhuis Domaine Lafond Roc Epine. U kijkt er uit op een geweldig panorama van wijnranken & bergen. Het domein van zo'n 65 hectaren groot gaat terug tot 1790. Pascal Lafond stoomt er zijn zonen klaar voor een volgende generatie van pur sang wijnbouwers. Lafond's elegant gemaakte wijnen van Tavel (rosé), Lirac (wit & rood) & Chateauneuf-du-Pape (rood) behoren tot de meest verfijnde van de regio. Het stadje Tavel is bekend om zijn rosé wijnen. Sinds 1936 is Tavel geklasseerd als AOC voor rosé wijnen. Koning Filips de Schone noemde Tavel zijn favoriete wijn. De roem van wat men de koning van de rosé wijnen is gaan noemen, is altijd blijven bestaan. Sommige kenners beschouwen de rosé van Domaine Lafond Roc Epine als de best verkrijgbare Tavel wijn. Domaine Lafond Roc Epine is een mooi stukje geschiedenis van meesters in smaken in een streek die alles heeft voor een perfecte vakantie.

Ook bij Villa Trasqua wordt u omringd door een adembenemend landschap. Villa Trasqua is niet zo maar een wijnhuis, maar een ervaring die u naar het hart van Toscane brengt. Hun geschiedenis gaat misschien niet zo ver terug (1965), maar Villa Traqua combineert perfect meesterschap met nieuwe innovatieve technieken. Het resultaat zijn mooie gebalanceerde wijnen waarbij vooral de Villa Trasqua Trasolo een uitschieter is. De gastvrouw maakt ook van elk bezoek aan de wijngaard een hoogtepunt. U krijgt er een uitgebreide rondleiding, proeft er de verschillende wijnen en sluit af aan een mooi gedekte tafel.


Zoekt u het liever nog iets verder? Of denkt u er aan om eens minder bekende streken te ontdekken? Dan is Alentejo in Portugal misschien wat voor u. Alentejo is verantwoordelijk voor het overgrote deel van Portugals verfijnde wijnproductie. Leuk om weten is dat in diezelfde streek de helft van ‘s werelds kurken worden gefabriceerd. Dit zuidelijke deel van Portugal wordt gekenmerkt door uitgestrekte glooiende vlaktes en wijngaarden vol majestueuze kurkeiken. Maar de streek staat ook bekend om zijn moderne manier van wijn verbouwen. Irrigatie vult de beperkte neerslag aan en die goede temperatuurcontrole resulteert in echte kwaliteitsvolle wijnen. Het fruitige karakter van wijnen zoals onze Fado, maken de wijnen uit Alentejo daarom ook wereldwijd populair.  


U houdt het met dit lokale weer toch liever bij Costa Peloeza of Saint-Jardin? Ik geef u geen ongelijk. Een aperitief op het terras, zonnebaden in het gazon of gewoon lang kokkerellen bij de prikkelende geur van barbecue? Het hoort bij de zomer. Maar niet zonder een koel glas wijn natuurlijk. Geniet ervan! Tot binnenkort in onze winkel.


« Terug naar wijntips | Print deze pagina